Geschiedenis

2022 tot heden

Een nieuwe generatie toekomstdenkers

Ex Redenaar Caroline Beekhof initieerde in 2021 een doorstart en gaf samen met een nieuwe generatie toekomstdenkers de Trendrede vorm. Na een decennium waarin de jaarlijkse presentatie van culturele en sociale ontwikkelingen beleidsmakers en creatieve denkers inspireerde, willen deze vernieuwers de traditie voortzetten.

Voortbouwend op het unieke repertoire aan inzichten dat in de voorgaande tien jaar is opgebouwd brengt De Trendrede weer hoopvolle initiatieven en positieve vooruitzichten voor Nederland onder de aandacht.

2021

Internationale editie

Covid maakte het in 2021 onmogelijk om de Trendrede in fysieke vorm te organiseren. Quentijn Wulffers vond het echter van groot belang om de toekomstverkenning voort te zetten en ontwikkelde onder de omstandigheden een hybride vorm.

Deze editie legde meer nadruk op methodes in het werkveld, jongere en andere geluiden en inzichten, en een koppeling naar een internationaler perspectief.

De internationale editie van de Trendrede werd online georganiseerd in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam.

2020

Een decennium Trendrede

 

In 2020 stopte initiatiefnemer Tom Kniesmeijer, wat betekende dat de oorspronkelijke groep toekomstdenkers het initiatief beëindigde.

Kniesmeijer liet echter in het werkveld weten dat de Trendrede beschikbaar bleef voor andere vaandeldragers.

De initiatiefnemers riepen de komende tien jaar uit tot ‘Het Doorslaggevende Decennium’.

2017

Kindertrendrede

De KinderTrendrede is het jonge zusje van de nationale Trendrede.  
De Trendrede gaat over de toekomst. Maar kinderen, die de toekomst zijn, ontbraken.

In 2017 starten Tony Bosma van Extend Limits samen met Erica Bol van TeachtheFuture en stadmaker PakhuisB  de KinderTrendrede.

De Kindertrendrede geeft kinderen een rol van betekenis bij toekomstig beleid en plannen van jouw gemeente. De KinderTrendrede is een zelfstandige organisatie.

2009 - 2020

Een nieuw geluid

Op 7 september 2009 werd de eerste Trendrede uitgesproken in een volle zaal bij Seats2Meet in Utrecht.

Onder leiding van initiatiefnemer Tom Kniesmeijer presenteerde een groep toekomstdenkers de belangrijkste culturele en sociale ontwikkelingen. Het doel was om hoopvolle initiatieven te belichten, omdat deze de toekomst van Nederland zouden bepalen. De Trendrede was een kostenloos initiatief, bedoeld om beleidsmakers te inspireren.

Het succes van de eerste rede leidde tot een jaarlijks evenement. De belangstelling groeide snel. In 2014 traden enkele oorspronkelijke toekomstdenkers af en kwamen er nieuwe gezichten bij.

Vanaf dat jaar vond de jaarlijkse presentatie plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Beleidsmakers, creatieve denkers en andere geïnteresseerden luisterden aandachtig naar de nieuwe tekst. De presentatie duurde veertig tot vijftig minuten, gevolgd door een levendige discussie tijdens het vragenuur.